Predaj áut v Británii klesol na najnižšiu úroveň od roku 1959

04.03.2021 Celý región

Londýn 4. marca (TASR) - Predaj nových áut v Británii sa aj vo februári strmo znížil, keďže autosalóny sú pre blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu stále zatvorené. Ukázali to vo štvrtok údaje britského Združenia výrobcov a predajcov áut (SMMT).

Podľa najnovších štatistík sa počet zaregistrovaných nových áut v Spojenom kráľovstve vo februári 2021 znížil medziročne o 35,5 % na 51.312 vozidiel. To bol najslabší februárový výsledok od roku 1959, keďže po celej krajine zostali zatvorené všetky tzv. nepodstatné obchody pre ochorenie COVID-19.

SMMT tiež uviedol, že odbyt áut klesol ako v prípade súkromných zákazníkov (o -37,3 %), tak aj veľkých firemných flotíl (-33,5 %).

Počet zaregistrovaných nových benzínových vozidiel sa pritom vo februári znížil o 44,5 % a naftových o 61 %.

Pozitívne však je, že predaj elektrických a hybridných áut znova vzrástol, a to dohromady o 13 %. Na ilustráciu, vlani vo februári sa zvýšil medziročne iba o 5,7 %.

SMMT zároveň revidovalo smerom nadol svoju prognózu na rok 2021 a najnovšie očakáva, že v tomto roku bude zaregistrovaných v Británii 1,83 milióna automobilov, namiesto približne 1,9 milióna vozidiel v predchádzajúcom odhade.

Združenie dodalo, že pre pretrvávajúce obmedzenia očakáva náročný marec. Tento mesiac pritom zvyčajne patrí medzi najdôležitejšie v roku v tomto odvetví.
 

Vyberte región

mark